Rehberlik Nedir ?
Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Nedir?
Rehberlik nedir?
Bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içerisinde olması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye verilen psikolojik yardımlardır.
Psikolojik Danışma Nedir?
Psikolojik danışma kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda –tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren- eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir
gelişim sürecidir.
- Danışmanlık Hizmetlerimiz
- Danışmanlık Hizmetlerimiz
- Kalfa, Usta ve Usta Öğreticilere Yönelik Çalışmalarımız
- · Öğrencilerimizi bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alanlarına yönelik çeşitli kişisel problemlerini önlemeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmek
- · Benlik algısı ve akademik algısının farkındalığına yönelik uygulamalar yapmak
- · Kendini ifade edebilme ve sorun çözme becerilerini geliştirmek
- · Akademik kariyerine yön verecek bilgi birikimini sağlamak
- · Kendini ifade edebilme, etkin dinleme ve karşısındakini anlama(empati) gibi sosyal becerilere yönelik çalışmalar gerçekleştirmek
- · Yetenek, ilgi ve yönelimleri ile ilgili farkındalık düzeyini geliştirmek
- · Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çeşitli kulüp etkinliklerine yönlendirmek
- · Öğrencinin akademik başarı kapasitesiyle doğru orantılı başarı göstermesini sağlamak
- · Öğrencilerinin akademik başarısına olumsuz yönde etki edecek etmenleri azaltmak
- · Kendi kapasitesi ve olanakları çerçevesinde karar verme becerilerini geliştirmek
- Velilere Yönelik Çalışmalarımız
- · Psikolojik Danışma ve Rehberlik çalışmalarının daha yararlı olabilmesi için okulumuz velileriyle iş birliği içerisinde olmayı önemseyerek öğrencilerin gelişimsel süreçlerini, sosyal, duygusal, bilişsel ve akademik performanslarını etkileyebilecek durumları gerek bireysel gerekse veli toplantılarında ele almak.
- · İletişim becerileri, ergenlik dönemi özellikleri, sınav sistemi, sınav kaygısı gibi konularda seminerler düzenlemek.
- · Ders çalışma alışkanlıklarının kazandırılmasında ve anne baba tutumları konusunda destekleyici çalışmalar gerçekleştirmek.
- Kurum Çalışanlarına Yönelik Çalışmalarımız
- · Kurum çalışanlarının ve okulun diğer destek personelinin kişisel gelişimine katkıda bulunmak ve görevlerini etkin yapmalarına yardımcı olmak anlamında gerektiğinde hizmet için eğitimler düzenlenmektedir.
- · Kurumumuzda Eğitim- Öğretimin kalitesinin korunması ve güncel yaklaşımların eğitim ortamına entegre edilmesi amacıyla, seminer, toplantı ve çalıştaylar organize edilmektedir.
- Eğitsel Rehberlik
- Bireyin, eğitim yaşamı ile ilgili bütün sorunlarına yönelik olarak verilen yardımlardır. Eğitim ortamındaki kişiler arası ilişkilerin, aile ve yakın çevredeki ilişkilerden önemli farklılıkları vardır. Bu nedenle her öğrencinin, bu yeni eğitim ortamına uyumla ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşması doğaldır. Uyumla ilgili sorunlar, psikolojik sağlığı doğrudan doğruya etkileyen sorunlardır.
- Mesleki Rehberlik
- Mesleki rehberlik hizmetleri; bir meslek için hazırlanmada, mesleğe giriş yollarını aramada, mesleği seçmede, okulları tanımada, etkili ve başarılı bir meslek adamı haline gelmede bireylere dönük yardım süreci olarak da tanımlanabilir.
- Kişisel Rehberlik
- Bireylerin kendileri ile ilgili kişisel problemlerinin çözümü için yapılan psikolojik yardımlardır. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin her bireye dönük olarak düzenlenmesi, bu hizmetlerin sürekli ve önleyici olması, kişisel sorunların ileri psikolojik boyutlara erişmemesi bakımından önem kazanmaktadır.
- Etik Anlayışımız
- Etik Anlayışımız
- Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi´nde, belirli ilkelere uygun bir biçimde çalışmalarımızın yürütülmesi önemlidir. Temel ilkelerimizi aşağıdaki başlıklara göre sıralayabiliriz.
- 1. Yetkinlik (Yeterlilik, Ehliyet)
- 2. Dürüstlük
- 3. Duyarlılık ve Hoşgörü
- 4. Bireysel ve Kültürel Farklılıklara Duyarlılık
- 5. Toplumsal Sorumluluk
- 6. Mesleki ve Bilimsel Sorumluluk
- 7. Danışma seanslarımızda gizlilik esastır.
- 8. Koşulsuz kabul
Birsen HANGİŞİ
Rehberlik Öğretmeni
Beğen |
0 kişi beğendi